Fredagsmys….

 Vissa bilder får mig att bli så varm och lycklig, som dessa fantastiska svanar i min nya kokbok. Är de inte vackra? Det är nog därför som jag är så svag för tidningar , kokböcker, modebroschyrer etc. Bilderna triggar liksom igång en massa estetiska tankar om inredning och mode. Dessa vackra svanar får mig att drömma om att äga en prydnadssvan som skulle se ut som de på bilden, gud så snyggt! Men när ska man hitta en sådan, ja kanske när man minst anar så dyker den upp på den mest oväntade platsen.

 

 

Ännu en bild ur boken nedan, det bästa med boken är inte bara det att bilderna är snygga och inspirerande, nej, dessutom är recepten så goda att man nästan vill gråta! Somliga kanske köper en kokbok just för att recepten är goda, inte så konstigt kanske, men är man en sann estet så är man, inte vill man ha en ful kokbok i bokhyllan hur goda recepten än är:) Men man kan ju i och för sig ställa in den i ett skåp!! Men som sagt det gör man inte med denna , nej, den är som en prydnadspryl, den ligger liksom där och lyser och ger en lust att ha fredagsmys mer än en dag i veckan. 

 

Jag måste bara dela med mig av receptet på de underbara spetten med sataysås!

Skär 1 kg kycklingfiléer i munsbitar.

Mixa 1 gul lök, 5 vitlöksklyftor samt 3 cm färsk ingefära, tillsätt sedan 1 msk korianderpulver, 1 msk malen spiskummin, 1 msk gurkmeja, 1 msk röd currypasta, 2 msk ljus soja, 4 msk neutral olja, 4 dl kokosmjölk och 2 tsk socker.

Blanda ordentligt med kycklingbitarna och ställ in i kylen, helst över natten. Sen är det bara att trä på spett och grilla dem. Mumsfillibabba! Den här årstiden rekommenderar jag att grilla dem i ugnen, men i och för sig, klär man på sig ordentligt finns det  ju egentligen ingen anledning att inte använda grillen på vintern.

Dags för Sataysås!

Börja med att fräsa 1 gul hackad lök tillsammans med 1 stjälk finhackad citrongräs i 1 msk olja (använd endast det vita på citrongrässtjälken). Rör sedan ner 2 tsk röd currypasta och blanda runt ordentligt. Därefter rör du ner 3 pressade vitlöksklyftor, 1 msk tamarindpuré (hittar du inte tamarindpuré går det bra med lite pressad lime) 1½ msk socker, 2½ dl grovhackade jordnötter, 3 dl kokosmjölk och 5 st limeblad. Smaka sedan av såsen med fisksås och lime.

Ät och njut!

Här har vi de begåvade tjejerna som står bakom receptet. Bilderna ovan har jag fotograferat ur boken. Kokboken heter ”FREDAGSMYS” och tjejerna som gjort den heter Emma  Hamberg och Anette Rosvall. Kokboken finns att köpa för ringa 89:- på www.bokus.com

När jag ändå är inne på mat så måste jag även rekommendera mitt absoluta favvomagasin när det gäller mat och kökstips. ELLE mat & vin! www.ellematochvin.se

Man blir aldrig besviken på varken layout eller recept, en riktig njutning för både öga och gom. Bilden ovan har jag tagit ur den senaste ELLE mat & vin som kom ut häromdagen, själv prenumererar jag på den, rädd för att missa ett nummer:) Den kommer endast var tredje månad så man hinner njuta av varje utgåva ordentligt. Inte för att jag gör mig av med dem efter det, nej, jag har varje nummer sparat sedan 2003 då jag började prenumerera på den, sån är jag! I senaste numret bakar Leila Cupcakes, mums, jag är kanske den enda som ännu inte bakat Cupcakes, men nu har jag ju en anledning, fram tills dess att tid finnes till att baka egna så njuter jag av Leilas i tidningen:)

Hej hopp!

Kommentera